Duurzame uitvaart
Een uitvaart is meestal niet zo duurzaam… Maar je kan er – als dat voor jou belangrijk is – wel zo veel mogelijk op letten. We denken graag mee, staan achter milieubewuste keuzes en informeren je graag daarover.
Begraven, cremeren of iets anders…?
Voor cremeren wordt veel (gas)energie gebruikt, crematoria met elektrische ovens – zoals Cremaere in Almere – zijn in opkomst. Bij een begrafenis wordt voor lange tijd grond in beslag genomen, je maakt het iets duurzamer als je kiest voor bewust materiaal van de kist/baar en als je let op de kleding van de overledene. Daarover later meer. In Nederland zijn steeds meer natuurbegraafplaatsen, een begrafenis in een natuurgebied. Daar gelden vanzelf eisen voor het materiaal van de kist, de kleding én het monument, je leest hier meer over natuurbegraven. Er wordt in Nederland druk nagedacht over alternatieven, zoals resomeren en composteren, ook wel humusatie genoemd.
Eco-kleding
Groene kleding hoeft niet groen te zijn… Maar misschien is het goed zo veel mogelijk synthetische kleding te vermijden. Geen nylonkousen, kunststoffen zoals polyester. Het is schadelijk tijdens het crematieproces en in de grond vergaat het niet. Je kunt beter kiezen voor natuurlijke stoffen als hennep, bamboe, zijde, biologisch katoen of linnen.
Kist/mand of baar
Voor een kist is hout nodig, dat kan duurzaam zijn als het uit Nederland komt (scheelt veel vervoer). Staatsbosheer heeft er mooie mogelijkheden voor. De bekleding kan van de stoffen zoals bij ‘groene’ kleding genoemd. Een spaanplaten kist is nogal schadelijk voor het milieu, er is namelijk veel formaldehyde voor nodig.
Verder zijn er houten of wilgentenen baren, dat scheelt al in hoeveelheid materiaal. Er zijn ook wilgentenen manden, puur natuur. Je ziet ze bij Inspiratie en je leest er hier meer over.
Het vervoer
Je kunt gasten niet verplichten met het openbaar vervoer te komen, maar je kunt ze het wel makkelijker te maken door het afscheid te organiseren op een goed bereikbare plek én door niet van A naar B naar C te laten reizen.
Voor het overbrengen van het lichaam kan je eigen vervoer gebruiken – dan hoeft de auto niet van ver te komen – of bv. kiezen voor een elektrische rouwauto. Je kunt ook een rouwfiets of bv. een loopkoets overwegen, alhoewel je in het laatste geval moet bedenken dat die meestal van wat verder weg moet komen, mét een auto en aanhanger.
Consumpties
Als het bij je past: ecologisch, biologisch, fairtrade, vegetarisch, streek- en seizoensproducten hebben de voorkeur. Als uitvaartonderneming werken we daarin samen met goede cateraars.
Bloemen
Voor bloemen wordt vaak veel gif gebruikt. Wat duurzamere opties zijn: veldbloemen zelf plukken, geen bloemen maar een donatie, seizoensbloemen. Ook kennen we een bloemist die let op duurzaamheid.
Urnen
Er zijn veel biologisch afbreekbare urnen verkrijgbaar, of urnen van wolvilt. Je kunt de as gebruiken als voedingsstof voor een boom.
Monument
Voor het materiaal van een monument wordt vaak graniet gebruikt. Oeroud materiaal, meestal niet duurzaam en niet ‘eerlijk’ gedolven in verre landen. Ander materiaal – zoals composiet – is mogelijk of je kunt een tweedehands grafsteen gebruiken, zie daarvoor de site van Circlestone